Hei, ne lentää! PartioPandat Sudarisiivissä

Hei, ne lentää!

Sudenpentulauma PartioPandat osallistui lauantaina 9. maaliskuuta Sudarisiivet-tapahtumaan Malmin lentokentällä. Tapahtumassa tutustuttiin ilmailuun, lentokenttään ja ilmapartiotoimintaan. Päivän päätteeksi osallistujat saivat Ilmailija-jäljen ommeltavaksi partiopaitaan.

Tapahtuma koostui kuudesta toimintapisteestä. Ensimmäiseksi PartioPandat pääsi tunnistamaan erilaisia ilma-aluksia, joiden kuvia löytyi metsiköstä. Vielä pysyttiin siis turvallisesti maan pinnalla ja Pandoille tutussa ympäristössä. Helpoimmat tunnistettavat olivat ilmalaiva, kuumailmapallo ja helikopteri. Haastetta tuotti muun muassa purjelentokone, kun eihän siinä mitään purjeita ollut. Pandat oppivatkin, että purjeiden virkaa toimittavat pitkät suuret siivet, joiden avulla kone leijailee ilmavirtausten mukana.

Kun ornitopterit, multikopterit ja ultrakevyet oli kaikki tunnistettu oikein, Pandat suuntasivat kohti “Malmin pyöreää” eli Malmin-lentokentän historiallista terminaalirakennusta. Terminaalin ala-aula oli muutettu laskuvarjotehtaaksi, jossa jokainen sudenpentu askarteli itselleen oman laskuvarjohyppääjän. Parastahan oli tietysti päästä testaamaan omaa tuotostaan: eli portaat juosten yläkertaan ja sieltä hyppääjä alas kohti lattiassa siintävää maalia. Tätä olisi voitu jatkaa koko loppupäivä, mutta lopulta maltettiin kuitenkin pakata varjot reppuun odottamaan lisähyppyjä kotona ja lähteä kenttäkierrokselle.

Kenttäkierros alkoi “platalta” eli asematasolta, mikä on tarkoitettu muun muassa ilma-alusten paikoitusta ja matkustajien lastausta varten. Vielä ei kuitenkaan noustu koneen kyytiin, vaan kuultiin Janne Vasaman esittely kentästä ja sen historiasta. Joku vuosiluku ainakin jäi mieleen, koska se “piirrettiin” oma-aloitteisesti lumeen. Nähtiin myös aika läheltä, kun pari konetta nousi kiitotieltä ilmaan kovan tuulen siivittämänä. Kierrokseen kuului vierailu Malmin hangaarissa, joka oli valmistuessaan Euroopan toiseksi suurin :O Hangaarissa oli säilössä todella mielenkiintoisia koneita, joita sai katsoa, muttei koskea.

Janne Vasama kertoo kentän historiasta.
Hangaarin suojista löytyi mielenkiintoisia koneita.

 

Hangaarista siirryttiin takaisin platalle, jossa oli kaksi ihan oikeaa pienlentokonetta odottamassa meitä, ja nyt sai koskea! Kaikki halukkaat saivat nousta koneiden ohjaamoon ihmettelemään erilaisia nappuloita, nippeleitä, vipuja ja mittareita, sekä haastatella paikalla olleita lentäjiä. Kuulimme, että pitäisi vielä hieman ruisleipää syödä, jotta lentäminen onnistuisi.   

Lentokoneen ohjaamossa on mukavaa.

Sehän sattui sitten sopivasti, että seuraavaksi oli vuorossa evästauko! Tapahtuman järjestäjän, Malmin Tuulenkävijöiden, partiokolon pihalla oli grilli kuumana. Tapahtuman viiden euron osallistumismaksuun kuului makkara ja mehu. Pihalla oli myös kiska, jota Pandat hyödynsivät kiitettävästi. Kun omat ja ostetut eväät oli syöty, siirryttiin sisätiloihin askartelemaan kuumailmapalloja. Pandat jakautuivat kahtia ja kumpikin ryhmä askarteli värikkään kuumailmapallon, joita päästiin ulkona testaamaan. Ensilennot jäivät tällä kertaan hieman mataliksi, mutta tätä voidaan ehkä kokeilla joskus uudelleen.

Lennokkien askartelua, valmisteilla OH-XXX.

Päivän viimeinen toimintapiste oli Tuulenkävijöiden kololla, joka muuten oli mukavan tilava ja partiomainen. Tehtävänä oli taitella ja nimetä oma paperilennokki, sekä tietysti testata sen lentoa testiradalla. Upeasti lensivät Pandojen lennokit!

Päivän lopuksi kukin palautti passinsa, johon oli päivän aikana kerätty ruksi jokaiselta suoritetulta pisteeltä. Kun passi oli tarkastettu hyväksytysti, sai hienon Ilmailija-merkin. Sotungin Tuliketut ei suorita ilmapartio-ohjelmaa, joten Suomen ainoan ilmapartiolippukunnan järjestämä tapahtuma oli ainutlaatuinen mahdollisuus saada omaan partiopaitaan myös ilmajälki. Ei myöskään tiedetä, nähdäänkö Malmilla lentokoneita enää tulevaisuudessa.  

Pikainen gallup tapahtuman päätyttyä osoitti, että mieluisinta Pandoille oli (eväiden syömisen ja kiskalla asioinnin lisäksi) pisteet, joissa päästiin tekemään jotain konkreettista. Päivä oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut ja paljon nähtiin ja opittiin uutta. PartioPandat kiittää!

Ilmapartio-ohjelman merkkejä.